KUCHYŇSKÉ LINKY
Základní pravidla při pořizování kuchyňské linky
Nejdůležitější úkol při pořizování kuchyňské linky je vyřešit výšku a hloubku pracovních ploch, umístění úchytek, vhodná výška i hloubka horních skříněk a umístění spotřebičů.
Standardní výška kuchyňských pracovních ploch je 86 centimetrů. V současné době je trend výšky pracovních ploch o pět centimetrů vyšší a mycí centrum se často zvedá ještě výrazně výše až na 105 centimetrů. Správnou výšku dřezu zjistíme snadno: dlaně by se měly volně dotýkat jeho dna.
Vlastní sestava kuchyňské linky vychází z toho, jak se postupuje při přípravě jídla. Vaření začíná omýváním poté zpracováním potravin: k tomu je potřeba plocha minimálně 60 centimetrů. Následuje tepelná úprava na varné desce či v troubě. Pro možné odstavení hrnců či pánve by měl být volný prostor po obou stranách varné desky.
Pro praváka se řadí jednotlivé zóny zleva doprava: odkladní plocha, mycí centrum, pracovní plocha, varné centrum, odkladní plocha, pro leváka opačně.
Uspořádání kuchyně ve tvaru písmene L či U ušetří zbytečný pohyb po kuchyni. Výhodné je také „dvojřadové“ uspořádání, kdy je nábytek po obou stranách.
Průchod mezi skříňkami však musí být alespoň min. 100 centimetrů. Chladnička se zpravidla umisťuje do rohu.
Spodní hrana horní skříňky by neměla být níže než 135 centimetrů od podlahy. Hloubka horních skřínek se má pohybovat kolem 15 až 30 centimetrů, aby byl přehled o uložených věcech.